Wat is asbest?
Asbest is een verzamelnaam voor een aantal in de natuur voorkomende mineralen die tot de silicaten behoren. De naam asbest is afkomstig van het Griekse woord ‘Asbestos’ wat staat voor ‘onverwoestbaar’. Ruw asbest bestaat uit langwerpige bundels die zijn opgebouwd uit kristallen die lengtesplijting vertonen. De kristallen worden asbestvezels genoemd en kunnen na beschadiging zo klein worden dat zij met het blote oog niet herkenbaar zijn.
Asbest wordt gewonnen in zogeheten ‘Asbestmijnen’ deze mijnen bevinden zich onder andere in Canada, Zuid-Afrika en Rusland.
Na 1945 tot in de jaren tachtig is asbest veelvuldig gebruikt in gebouwen, objecten, woningen en installaties, vanwege de positieve en nuttige eigenschappen. Asbest is sterk, slijtvast, isolerend, brandwerend, goedkoop en makkelijk om te vervaardigen in diverse materialen.
Sinds 1 juli 1993 is het bij wet verboden om asbest te importeren, verwerken, bewerken of in voorraad te behouden.
Soorten asbest
Asbest wordt onderverdeeld in 2 typen; dit zijn de hechtgebonden en de niet hechtgebonden toepassingen
Hechtgebonden toepassingen
Bij hechtgebonden toepassingen zitten de asbestvezels stevig verbonden in het materiaal door de toevoeging van bijvoorbeeld cement. Bij hechtgebonden toepassingen welke niet zijn beschadigd en in een goede staat verkeren komen er nauwelijks asbestvezels vrij. Voorbeelden hiervan zijn;
- Dakleien
- Schouw
- Valse plafonds
- Golfplaten
- Rioolbuizen
- Waterleidingen
- Geveltegels
- Vensterbank
- Dorpel
- Linoleum
- Bloembakken
- Tuintegels
Niet hechtgebonden toepassingen
Bij niet hechtgebonden toepassingen zijn de asbestvezels nauwelijks of niet verbonden aan het materiaal, het toegepaste asbestpercentage is vaak hoger dan bij hechtgebonden toepassingen en er komen heel gemakkelijk asbestvezels vrij in de lucht.
- Afvoerleidingen
- Kacheluitlaten
- Vinyl vloerbekleding
- Asbestkoord
- Pakkingsmateriaal
- Asbestkarton
- Spuitasbest
Soorten asbest
Er zijn 6 soorten asbest, Amosiet (bruin), Crocidoliet (blauw), Chrysotiel (wit), Anthophylliet (geel), Tremoliet (grijs) en Actinoliet (groen). De 3 meest voorkomende soorten welke zijn vervaardigd in materialen zijn Chrysotiel (85%), Amosiet (10%) en Crocidoliet (5%), de overige soorten komen relatief weinig voor. Amfibolen zijn verreweg de gevaarlijkste soort.
De asbestsoorten zijn te verdelen in 2 groepen; serpentijnen (witte asbest) en amfibolen (bruin, blauw, groen, geel en grijs). Amfibolen zijn verreweg de gevaarlijkste soort. Serpentijnen hebben sliertvormige vezels en amfibolen hebben naaldvormige vezels.